Produktová fotografia

  

 

Pre produkty, ktoré sa dnes predávajú na internetových obchodoch je dôležitá kvalita. Jedná sa nielen o kvalitu výrobku samotného, ​​ale hlavne o jeho prezentáciu. Pozeráte Ak na akýkoľvek e-shop či predajné web, máte jedno podstatné obmedzenie. Tým je nemožnosť si výrobok ohmatať a zistiť jeho zloženie, materiál alebo kvalitu. Preto ku každému tovaru je dôležitý kvalitný popis a kvalitná fotodokumentácia, ktorá ukazuje výrobok zo všetkých strán. Dnes si ukážeme ako produkty zachytiť, aby čo najviac upútali pozornosť zákazníka.
 
Začneme tým, aké miesta sú pre fotografovanie vhodná, ako produkt nasvietiť a následne ako všetko zachytiť, vrátane nastavenia prístroja.
 
 Najdôležitejšie pre snímanie produktov je svetlo. To nám totiž zabezpečí, aby fotografovaný výrobok nebol tmavý a na výslednom zábere pekne vynikol. Možností ako tohto docieliť je niekoľko. Môžeme použiť svetla denného a fotografovať vonku alebo v interiéri pri oknách, kde je svetla dostatok. Ďalej sa nám ponúka svetlo umelé. To nám zaistí štúdiové svetlá alebo externý blesk. Avšak tá lacnejší variant môže spočívať vo využití klasickej lampičky, ktorú má určite každá z Vás doma.
 
Ako prvý si ukážeme zachytenie pomocou bežného denného svetla. Pripravíme si produkt, ktorý chceme zachytiť. Výrobok umiestnime čo najbližšie k svetlu, teda najlepšie k oknu, kde preniká svetla najviac. Dôležitý je aj výber správneho podkladu. Najpôsobivejšie sú podklady jednoliate, napríklad biele alebo možno použiť aj napríklad drevený stôl. Potom už len stačí produkt vyfotografovať zo svetlejšie strany alebo si možno pomôcť aj interným bleskom.
 
Opakom môže byť situácia, kedy je svetla nedostatok. Typicky sa jedná o zatiahnutou oblohu alebo priamo noc. Teraz nám poslúži už zmieňované umelé svetlo. Budeme brať do úvahy tú lacnejšiu variantu a siahneme po klasickej lampičke. Pod tú produkt postavíme a nasvietime tak ako potrebujeme. Blesk možno použiť tiež. V prípade, že vlastníme svetla fotografická. Situácia je ľahšia. Môžeme si s nasvietením viac hrať a docieliť tak aj lepšie výsledky, pri ktorých už bude aj postprodukcia ľahšie.
 
Teraz zabrúsime do nastavenia nášho prístroja. Aj keď pri editácii sa dá mnohé zmeniť a vylepší, rovnako je nastavenie veľmi dôležité a uľahčí nám následnú prácu sa snímky v počítači. K lepším výsledkom nám pomôže vedieť nastavovať čas, clonu a ISO. Clona nám zaistí neostré pozadie a vyniknutie predmetu od pozadia. Budeme ju teda nastavovať okolo 4 - 6.3, podľa použitého objektívu, teda vo výnimočných situáciách môžeme dať hodnotu clony aj na f8 alebo 9. Čas nechávame okolo 1/100 pri fotografovaní z ruky a pri použití statívu môžeme ísť aj na čas dlhší. Nakoniec je potrebné nastaviť ISO. To ovlyvní kvalitu a zašumenia snímke, preto ak sa nám fotka bude javiť tmavá, napríklad pri F4, času 1/100 a ISO 800, zvýšte najprv hodnotu ISO, napríklad na 1250 alebo 1600, pretože u kvalitnejších fotoaparátov a zrkadloviek aj pri tejto hodnote zostane fotografie pomerne kvalitné.
 
Poďme si teda uviesť zopár príkladov a fotografií aj s nastavenými hodnotami. V našom prípade nám ako produkt poslúži výrobky z korálok.
 
Prvé fotografie dúhového náramku odfotil u okna za denného svetla. Ako pozadie nám poslúžil klasický biely papier. Nastavené hodnoty boli nasledovné. Čas 1/100 clona f4 a ISO 800. Bol použitý aj interný blesk, kedy záblesk bol znížený na - 3.0, aby náramok nebol presvietené. Pri postprodukcii už len došlo k zosvetlenie, pridanie kontrastu a doostrenie.

 

Druhou ukážkou je použitie lampičky. Na originálne fotografiu bol síce vidieť žltý nádych, ale postprodukcia ho odstránila použitím nástroja vyváženie farieb.

 

 

V tomto článku sme si povedali čo je pre zachytenie produktov najdôležitejšie. Je to hlavne svetlo, bez ktorého dobrú fotografiu neurobíme. Ďalej je dobré čo najviac poznať náš fotoaparát. Aj keď pri miernejšom nepodarenom fotografie pomôže k vylepšenie editácie.
Páči sa Vám tento návod? Možno Vás budú zaujímať aj ďalšie : 
Kompozície a expozície , Hĺbka ostrosti

Autor: Michal Vitvera/ Lucie Kloučková

 
Veľmi nerádi Vás otravujeme, ale musíme Vás informovať, že tento web používa cookies. Používaním tohto webu súhlasíte. Viac informácií
Obľúbené (0)